Search
  • Marta

Smaki, które sa nasze

Do dziś pamiętam dni, w których to przychodząc ze szkoły podstawowej na stole widziałam przykryte ścierką bułeczki drożdżowe mojej babci.

W domu unosił się piękny zapach, w kuchni było jeszcze ciepło od prodiża, w którym to babcia wyczarowywała najlepsze ciasta.


Był to bardzo stary sprzęt - aby stał równo trzeba było podłożyć widelec pod jedną ściankę i za skarby świata nie można nam było dotykać ani jego ani kabla.

Mało tego jak pieczenie odbywało się podczas soboty, musieliśmy 'chodzić cicho'.

Nikt z naszej trójki nie dyskutował, bo wiedzieliśmy, że jak się skończy ten długi proces pieczenia (dla dzieci czas kiedy czekają na kawałek domowego ciasta dłuży się niemiłosiernie) to będziemy smakować nieba.


W domu rodzinnym jadło się także dużo kasz: gryczana, jaglana, jęczmienna, manna były u nas codziennie. Jako młoda dziewczynka nie zawsze to doceniałam, ale teraz jestem bardzo wdzięczna za tę wiedzę i nawyki żywieniowe jakie wyniosłam.


Sama gotuję sporo z kasz i bardzo je lubię.


Ostatnio na pierwszym miejscu uplasowała się kasza jaglana.

Miłością do niej zaraziła mnie moja siostra, która to kilka lat temu podała mi przepis na bardzo łatwy 'budyń' .


"Pół szklanki suchej kaszy gotujemy w dwóch szklankach mleka roślinnego z odrobiną soli. Następnie blendujemy jeszcze ciepłą kasze i podajemy z ulubionymi owocami."


Następnie zauroczyłam się przepisami na www.jadlonomia.com Marty Dymek i @jarzynova Dominiki Wójcik.

Po inspiracje udaję się także do www.vegenerat-biegowy.pl Przemysława Ignaszewskiego oraz stronę Sarah Lemkus www.sarahlemkus.com (jej Vegan Spinach Sagwala jest najlepszy).


Niezastąpione są także szybkie telefony do najbliższych po przepis na ‘tu i teraz’.


Dziś chcę Wam pokazać kilka zdjęć, szybkich ‘dań’ które ostatnio królują u nas.

Jest to budyń jaglany z pomarańczą od @jarzynova (niejako ulepszona wersja przepisu, który podała mi moja siostra) oraz jej panna cotta (dwuskładnikowa).





Ciasteczka owsiane mojej mamy (przepis na moim instagramie)



oraz szakszuka od www.kwestiasmaku.pl o której wspomniała http://sandrapanus.pl/londyn-subiektywnie/ na swojej stronie (bo to właśnie szakszukę wg tego przepisu podaliśmy jak zawitali do nas – podobno smakowała).


Mam nadzieję, że owe inspiracje przypadną Wam do gustu i gdy następnym razem będziecie przechodzić w sklepie koło półki z kaszami, sięgniecie np. po jaglaną i wyczarujecie zdrowy deser.


Smacznego


Ps. Na koniec dodam, iż praktyka czyni mistrza i czasem trzeba nawet najlepszy przepis (i najprostszy ) zmodyfikować do takiego stanu aby był idealny dla nas.

Na zdjęciu poniżej prezentuje się pięknie ciasto z jagodami jakie upiekłam ... niestety tylko się prezentuje bo było tak twarde, że mogło służyć za cegłówkę. Według rady mamy starłam je, dodałam kilka składników i zrobiłam bajaderki . Tak więc, jak coś nie wyjdzie to można poprawić. I tego się trzymajmy. Najważniejsze aby znaleźć swój smak i tworzyć swoje wspomnienia.



© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now